
En bubblande dag!
Ingen dag bubblar väl så mycket som just bröllopsdagen. Men vilket bubbel ska man välja? Är dyrt alltid bättre än billigare? Och vad är egentligen skillnaden mellan champagne, cava och prosecco?
Pelle Forss på Gastromix delar gärna med sig av sina kunskaper om den ädla dryck som tidigt fick namnet Gudarnas Nektar efter att munken Pierre Dom Perignon smakat på de brusande bubblor som flödat ur ett par sprängda flaskor i klostrets vinkällare och enligt sägen ha utbrustit ”Jag har smakat stjärnor!”
Champagne är vad fransmännen anser vara det oomtvistliga originalet, och det vin som framställs enligt den traditionella metoden i just regionen Champagne i Frankrike. Méthode traditiononale innebär att jäst och socker tillsätts i färdigt vin och bubblorna i den andra jäsningen utvecklas i flaskan som får ligga kallt och mörkt i minst 15 månader. På samma sätt framställs spansk Cavan, som fram till 1970-talet faktiskt kallades Champania innan fransoserna sa stopp. Eftersom vinet mestadels lagrades i grottor (cavas) fick det istället ge namn åt den spanska varianten, som ska lagras minst 9 månader.
Italienarnas bidrag till bubbelfamiljen heter Prosecco och kan delas in i frizzante, som har lite mjukare bubblor och spumante, vars bubblor mer påminner om champagnens. Prosecco framställs enligt tankjäsningsmetoden och innebär att vinet jäser en andra gång i stora ståltankar innan det tappas på flaska. Tittar man efter dosage, får man reda på andelen socker, där doux är sötast och ultra-sec är det torraste. I höga flöjtglas bevaras bubblorna länge, medan man i vidare coupeglas frigör dryckens alla aromer.
Uppskattar man bubblor behöver man inte begränsa sig till att bara skåla i dem. Man kan absolut servera mousserande även till middagen. Ett kraftfullt vin passar till exempel alldeles utmärkt till krämiga, smöriga rätter med sälta, som kompletterar vinets syra. Och naturligtvis – kostar det så smakar det. Hantverket bakom champagnetillverkningen är en komplicerad och tidskrävande process, vilket återspeglar sig på prislappen och som också är en aspekt att ta med i planeringen av menyn.
Men allt det här är vi hos Gastromix experter på, så det enda ni möjligen behöver lägga på minnet är att i en flaska champagne finns 49 miljoner bubblor. Bubblor som bara väntar på att få sätta en bubblande guldkant på er speciella dag!
Annan Inspiration

Vill du slippa stressen med att stå i köket på nyårsafton och bara njuta av kvällen?
Vi på Gastromix har satt ihop en exklusiv nyårssupé för avhämtning som sätter guldkant på er bjudning. Med fantastiska råvaror och kärlek till varje rätt, tar vi hand om maten så att ni kan fokusera på att fira in det nya året i lugn och ro.
Vår meny är en lyxig kombination av klassiska smaker och nya överraskningar – perfekt balanserade och serverade med stil 👌.
Förrätt
Hälleflundra från Selsøvika på tre olika vis. Gravad, lättrökt och tartar med ärtpuré, örtbrödscrisp samt dillcitronette och plocksallad
Huvudrätt
Rimmat & sotat ankbröst med rotsaksterrine och balsamicosås med toppmurklor och salladslök samt palsternackschips
Efterrätt
Citrontarte med mascarpone och marängcrunch samt blåbär, coulis och flarn
Pris 795:-/p
Tillval:
- Tre olika drinktilltugg ”kockens val” 125:-/p
- Mellanrätt med regionala ostar samt tillbehör från Werna visthus 125:-/p
Oavsett om ni är hemma med nära och kära eller planerar ett större firande, kan ni beställa vår supé för avhämtning. Maten hämtas 31/12 mellan 12-13 på restaurang Aviatören vid Flygvapenmuseum 🤝. Beskrivning kring hur man värmer och lägger sista touchen följer givetvis med.
Vi ser till att allt smakar fantastiskt – ni slipper stressen! Win-win för alla 🙌
📞 Boka er nyårssupé: 070-495 95 61
✉️ bokning@gastromix.nu
